Článek Go vegan!!

Vložit nový komentář

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Komentáře k článku: Go vegan!!

21. 09. 2016 - 08:35

tlapka: Skvělý článek, skoro celý jsem ho prokývala hlavou. Podle mě nemá cenu naprosté odmítání masa, aby se zvířata nezabíjela. Jíst maso pro člověka zkrátka je normální. Chápu a dokážu si představit, že část populace tuhle potřebu nemá, ale v globále jsme opravdu všežravci. Co má smysl, je bojovat za lepší podmínky zvířat, která se pro chov na různé suroviny využívají. Jsou to živé bytosti a měli bychom být vděční.
Jenom se děsím, až někoho napadne kontrolovat rozměry a zakřivení plodů ze zahrádky. Připomíná mi to, když se o Vánocích pokoušíme s mamkou o cukroví - tvary nic moc, ale chuťově dobré a zdravotně nezávadné, tak o co jde? Takové plýtvání zdroji!

---
tlapka.pise.cz

21. 09. 2016 - 14:39

wolfgirl: My máme teda na cukroví dost přísné normy... když je třeba u rohlíčku odpadlá ta jenda "packa", tak se k návštěvě nedostane... je pravda, že takových "zmetků" je plno a já jsem pak doslova a dopísmene přežraná A návštěva nemá co jíst...

---
wolfgirl.pise.cz

21. 09. 2016 - 09:36

hroznetajne: Mně by stačilo vidět jednu jedinou zabijačku a nejím maso vůbec. Máš pravdu, to, co je v obchodech, je prostě nic moc. Já neměla kuře z obchoďáku už několik let. Ani vajíčko. Mám to štěstí, že žijeme na vesnici, takže vajíčka máme od sousedky (slepičky běhají venku na obrovské zahradě, říkáme jim "veselé slepičky" ) a kuřata z nedaleké vesnice, kde je pan chová na volno. Jedno kuře je dvakrát tak veliké než to, co je v obchodě. Ryby kupujeme taky čerstvé.
Ale ne každý má takovou šanci a chápu, když potom jde člověk na nějaký farmářský trh a zjistí, kolik chce včelař za med, kolik chce řezník za šunku, kolik stojí brambory nebo zelí z domácího políčka nebo kolik si řekne pán za jablka, tak si to asi rozmyslí. Lidi z vesnice mají tu možnost zaklepat na vedlejší vrata a koupit si veliká vejce, bio dýni nebo nestříkaná jablka. Ale lidi ve městě jsou většinou odkázáni na to, co se přiveze v noci do Kauflandu nebo do Tesca. A to je prostě slepá ulička, která nemá moc řešení.
To, jak člověk využívá zvířata (ať už k tomu, co produkují, nebo na testování látek) se mi nehorázně hnusí a trápí mě to. Ale já sama s tím asi nic nesvedu. Nezastavím dojení krav, nezastavím zabíjení prasat pod stresem, nezvětším klece pro slepičky. Můžu si jedině koupit produkt, který je z domácího chovu a podpořit tak sousedku, ale nic víc s tím obyčejný smrtelník asi nesvede.

---
hroznetajne.pise.cz

21. 09. 2016 - 10:17

alienor: Pod vše, co jsi napsala, bych se mohla podepsat, mám naprosto stejný názor.

Mám velkou radost, že se poslední dobou tolik rozmáhají různé ekofarmy a farmářské trhy, bohužel ale musím souhlasit s Julií, že asi není v našich silách to špatné zacházení se zvířaty zcela zastavit.

Za sebe se tedy alespoň snažím používat kosmetiku netestovanou na zvířatech, vajíčka a med bereme domácí od dědy, občas čerstvé mléko a brambory od sousedů, pěstujeme si bylinky, nějakou tu zeleninu a ovoce, atd. Jen tedy to maso kupujeme stále u řezníka, ale teď jsme měli možnost si koupit biokuře z jedné blízké farmy- ten rozdíl v chuti a vůni byl neskutečný. Od té doby nemůžu kuře z obchodu ani cítit (prostě smrdí), takže určitě budeme brát z téhle farmy.

Ty normy na ovoce a zeleninu jsou úplně nesmyslné, ale už se to taky mění, myslím, že Penny Market teď normálně zařazuje i ty, co dřív byly "mimo normu". Snad tento příklad budou následovat i další obchody.

---
alienor.pise.cz

21. 09. 2016 - 17:31

kolemjdoucí, čtoucí: Doma se dá vypěstovat spoustu věcí, ale je to časově náročné a ten čas a usilí v případě prodeje přebytků málo kdo ocení. Taky se musí počítat s tím, že pokud není použita vůbec žádná chemická ochrana, tak úroda po vší dřině nemusí stačit ani pro zahrádkáře a musí stejně do obchodu... Kupovat přímo od pěstitele je jedna věc, ale na různých trzích už nemusí být ani naše potraviny. A jak to kontrolovat, kde rajče vyrostlo? A jsou opravdu potraviny od našich producentů kvalitnější? Říkají kupujte naše víno, které je možno při výrobě doslazovat řepným cukrem. Doporučují ho jako lék na srdce v menších dávkách, ale je doslazené víno cukrem lék? Někde píší, že cukr je horší než tuk. Naproti tomu jsou státy, kde se doslazovat nesmí vůbec. Ale to by byla nekonečná debata.
A už vubec nemá cenu se zmiňovat o dotacích, kdy je podporováno něco, co nepřináší žádnou úrodu, ale hlavně že je to ekologické...

22. 09. 2016 - 11:01

sayonara: Ona jedna věc je maso jíst a masem se přežírat. Když má člověk denně maso, ničemu a nikomu to neprospěje, osobně bych ho klidně měla jednou za týden, akorát jsem moc líná na vlastní vaření v pracovních dnech a vegetariánské menu v menze ani v práci je někde mezi chabým a neexistujícím.

Domácí vajíčka jsou super, je to vlastně kuře, když vezmeš, že je tam všechno, co k poskládání kuřete potřebuješ.

Mimochodem moje čočková kaše napůl z červené a napůl z hnědé čočky s ovesným mlékem je docela výživná a dá se z ní nabrat spousta energie. Jenom to chce neklást rovnítko mezi klíčky a veganství.

---
sayonara.pise.cz

22. 09. 2016 - 16:55

wolfgirl: Jasně, že neberu čočku jako čistě vegetariánskou stravu. Můj V má čočku rád. STejně tak třeba rajskou se svítkem. Ale taky má rád řízek nebo guláš atd... takže by určitě nebyl spokojený jenom o těch luštěninách

---
wolfgirl.pise.cz

27. 09. 2016 - 01:46

wien n: Jo, klicky = veganstvi. Chudak Pilot doma nedostane nic jinyho nez cocku a klicky. Tohle se mi cetlo jako docela solidni horor.

30. 09. 2016 - 20:21

wolfgirl: beru to jako kompliment

---
wolfgirl.pise.cz